Het Hof van beroep in Egypte heeft voormalig president Hosni Mubarak donderdag vrijgesproken van medeplichtigheid aan het doden van honderden betogers tijdens de Arabische Lente in 2011.

De aanklagers beschuldigden de 88-jarige Mubarak ervan te hebben samengezworen om de bijna negenhonderd betogers om het leven te brengen. Dit gebeurde tijdens de opstand in januari en februari 2011, die leidde tot de val van Mubaraks bijna dertig jaar durende bewind.

Een lagere rechtbank sprak Mubarak al in 2014 vrij van de beschuldigingen, maar de aanklagers gingen in beroep. Het hoogste beroepscollege van het land wees dat, na een zitting die de hele dag duurde, af.

Ook wees het Hof de eis van de advocaten van slachtoffers en nabestaanden om civiele procedures te openen, af. "Dit vonnis is niet eerlijk of rechtvaardig", zei de advocaat van een van de families. "De gerechtelijke macht is politiek gemotiveerd."

Medische begeleiding

Begin 2016 bevestigde een Egyptisch hof van beroep de gevangenisstraf van drie jaar tegen de voormalige president wegens corruptie. De 87-jarige ex-president had, samen met zijn twee zonen Alaa en Gamal, met verduisterd geld particuliere luxewoningen gekocht.

Mubarak heeft die straf inmiddels uitgezeten en komt daarmee op vrije voeten na de uitspraak van vandaag. Volgens een bron uit de kringen rond de oud-president kiest hij er echter voor in het militaire ziekenhuis te blijven waar hij de afgelopen drie jaar zijn straf uitdiende. Hij staat daar 24 uur per dag onder medische begeleiding.