De Franse presidentskandidaat Marine Le Pen heeft haar immuniteit als lid van het Europees Parlement (EP) verloren na het plaatsen van afbeeldingen van executies, uitgevoerd door Islamitische Staat, op Twitter.

Het betrof onder meer een foto van de onthoofding van de Amerikaanse fotograaf James Foley.

Le Pen zette de beelden in 2015 op de sociale media. Dat mocht ze als EP-lid ongestraft doen, maar in Frankrijk is publicatie van dit soort materiaal strafbaar. Er loopt daarom in Frankrijk een onderzoek naar haar.

Nu haar onschendbaarheid wordt opgeheven, kan het Franse Openbaar Ministerie haar eventueel vervolgen. Ze kan bij veroordeling een maximale gevangenisstraf van drie jaar en een boete van 75.000 euro krijgen.

Een ruime meerderheid van het Europees Parlement stemde voor de maatregel tegen Le Pen.

Fraude

Naar Len Pen haar populistische partij Front National loopt momenteel nog een ander onderzoek. Het Front National zou zich ten onrechte hebben laten betalen voor parlementaire medewerkers voor leden in het Europees Parlement. 

Het Front zou Europees geld voor medewerkers in het Europees Parlement hebben gevraagd en gekregen. Dat zou het Front naar Frankrijk hebben gestuurd. De partij zou zich zo schuldig hebben gemaakt "aan misbruik van vertrouwen, valsheid in geschrifte, fraude en oplichting georganiseerd gepleegd als bende".