Vanaf maandag hebben Noord-Koreanen weer een visum nodig om Maleisië binnen te komen. Het land schrapt de visumvrije toegang voor reizigers uit het communistische land uit veiligheidsoverwegingen.

Dat meldt het Maleisische staatspersbureau Bernama donderdag.

Noord-Koreanen moeten vanaf 6 maart voordat ze naar Maleisië afreizen voor een visum zorgen, zegt vicepremier Ahmad Zahid Hamidi.

De zet om het visumvrije reizen te schrappen komt twee weken na de moord op Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, op de luchthaven van Kuala Lumpur. Twee vrouwen zijn inmiddels in staat van beschuldiging gesteld. De twee zouden zenuwgas in het gezicht van Kim hebben gespoten.

Vrijgelaten

Maleisië heeft donderdag één Noord-Koreaanse verdachte vrijgelaten en uitgezet. Volgens de autoriteiten is er onvoldoende bewijs tegen hem. Ri Jong-chol werd op 17 februari gearresteerd in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Het is onduidelijk wat zijn rol zou zijn geweest in de moordzaak.

Volgens Zuid-Korea en de Verenigde Staten zit Noord-Korea achter de moord. Het communistische land ontkent iets met de dood van Kim te maken te hebben.