De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions ligt onder vuur voor het verzwijgen van ontmoetingen met de Russische ambassadeur tijdens de verkiezingscampagne. De Democratische Partij heeft woensdag (lokale tijd) zijn aftreden geëist.

The Washington Post schrijft woensdag dat Sessions tweemaal contact had met de Russische ambassadeur in de VS. Dit heeft hij echter verzwegen tijdens zijn hoorzitting voor de Senaat, ook toen hij daar directe vragen over kreeg.

Onderzoek

Als minister van Justitie leidt Sessions bovendien het onderzoek naar de inmenging van Rusland bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de mogelijke contacten van vertrouwelingen van Trump met Russische vertegenwoordigers. Sessions (70) houdt vol dat er hierbij geen sprake is van belangenverstrengeling.

Een woordvoerder van de minister laat in een verklaring aan BuzzFeed weten dat hij vanuit een andere, politieke, functie met de Russische ambassadeur sprak en niet als vertegenwoordiger van het campagneteam van Trump. Er zou ook niet zijn gesproken over de campagne.

De Democratische Partij vertrouwt Sessions niet meer en heeft om zijn aftreden gevraagd. "De minister heeft onder ede gelogen. Hij was nooit de betrouwbare persoon om het FBI-onderzoek naar contacten tussen Rusland en de Trump-campagne te overzien. Hij is niet de juiste persoon voor deze belangrijke functie", aldus oppositieleider Nancy Pelosi.

Trump-blog: alle ontwikkelingen omtrent de president

'Niets misleidend'

In de verklaring van Sessions' woordvoerder houdt hij vol dat hij de Senaat niet misleidde. "Het afgelopen jaar sprak hij als senator met 25 buitenlandse ambassadeurs als lid van de Armed Services Committee, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Japan, Polen, China, Duitsland en Rusland", aldus zijn woordvoerder.

Volgens de woordvoerder werd Sessions tijdens zijn hoorzitting gevraagd naar het contact tussen Rusland en de Trump-campagne, niet naar ontmoetingen die hij als senator van Alabama had met Russen.

Mocht Sessions aftreden, dan zou hij het tweede belangrijke regeringslid van Trump worden die moet aftreden door verzwegen contacten met Rusland. In februari legde Michael Flynn zijn functie als Nationale veiligheidsadviseur neer, nadat bekend werd dat hij contact had met de Russische ambassadeur in de VS, voordat Trump president werd.

Speciale commissie

Woensdag stemde het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden in met het instellen van een speciale commissie om onderzoek te doen naar de mogelijke contacten tussen leden van het Trump-kamp en Rusland.

Ook Republikeinen stemden in met het onderzoek dat antwoord moet geven op de vragen of Rusland actief contact heeft gehad met mensen van de Trump-campagne.

De president heeft altijd ontkend dat leden van zijn campagne contact hebben gehad met Rusland. Ook het Kremlin ontkende de contacten met leden van Trump's campagneteam.