De Franse conservatieve presidentskandidaat François Fillon heeft woensdag een oproep gekregen om voor de onderzoeksrechter te verschijnen. De geruchten dat Fillon uit de race zou stappen zijn niet waar.

Dat bevestigt Fillon woensdagmiddag tijdens een persconferentie. "Ik zal niet toegeven, ik zal niet opgeven, ik zal niet opstappen, ik zal strijden tot het einde", aldus Fillon tijdens zijn speech.

Fillon wordt op 15 maart verhoord vanwege de beschuldigingen dat hij zijn vrouw zou hebben betaald voor werk dat ze niet zou hebben uitgevoerd. Fillon zei de feiten van de aanklacht nog niet te kennen. Hij is woedend over de aantijgingen van corruptie en spreekt van 'politieke moord'.

Eerder op de dag annuleerde Fillon een bezoek aan de landbouwbeurs in Parijs. De beurs is voor de presidentskandidaten doorgaans een belangrijk evenement om kiezers van het platteland aan zich te binden. Hierdoor gingen geruchten over zijn vertrek de ronde.

Eerder was er ook sprake van dat Fillons vrouw, Penelope, zou zijn verhoord. Juridische bronnen hebben dit echter ontkend.

Le Maire

Voormalig Frans minister van landbouw Bruno Le Maire stapt uit het campagneteam van Fillon. Hij reageerde daarmee op het besluit van Fillon om door te gaan. ''Ik geloof in je aan je woord houden'', verklaarde hij woensdag op Twitter. ''Daarom stel ik mijn functies als gedelegeerde voor Europese en internationale zaken in de campagne van Fillon ter beschikking.''

Le Maire verwees naar de uitspraak van Fillon dat hij zich terug zou trekken als er justitieel onderzoek naar hem zou worden ingesteld.

Ook de centrumrechtse partij UDI, die 28 zetels in de Nationale Assemblée bezet, trok de steun aan Fillon woensag in. De partij beloofde in november Fillon zo veel mogelijk te helpen, hoewel de jongerenafdeling van de UDI zich achter Emmanuel Macron schaarde.

Onder druk

Fillon is kandidaat voor de centrumrechtse partij Les Républicains (LR). Hij staat al weken onder zware druk vanwege de aantijgingen. Fillon gold bij het begin van de campagnes als favoriet. Dat is door het schandaal inmiddels veranderd. In de jongste peiling van woensdag gaan Le Pen en Macron hem voor met respectievelijk 25 en 24 procent. Fillon staat op 21 procent.

De zaak werd aan het rollen gebracht door een satirisch weekblad Le Canard Enchainé.

De Franse presidentsverkiezingen zijn op 23 april en 7 mei.