De Amerikaanse president Donald Trump wil zwaar bezuinigen op de budgetten voor het ministerie van Buitenlandse Zaken en het agentschap voor ontwikkelingssamenwerking om een verhoging van het defensiebudget te bekostigen.

Zowel het ministerie als het agentschap moeten tot 37 procent van hun budget inleveren, meldt een bron die is betrokken bij de besprekingen in het Witte Huis aan The Washington Post. 

Trump kondigde maandag aan het defensiebudget met 10 procent te willen verhogen. Dat staat gelijk aan een bedrag van ongeveer 54 miljard dollar (51 miljard euro).

Die toename moet deels worden bekostigd door stevige bezuinigingen bij andere ministeries en deels door de economische groei die zijn beleid zal opleveren, aldus de president.

Op het gelekte voorstel wordt door zowel Democraten en Republikeinen met verbazing en verontwaardiging gereageerd, melden Amerikaanse media. De voorzitter van de Republikeinse meerderheid in de senaat, Mitch McConnell, zei eerder tegen journalisten dat de bezuinigingen niet door de Senaat zullen komen.

Trump: 'Nieuwe begroting VS vooral gericht op veiligheid'
Trump: 'Nieuwe begroting VS vooral gericht op veiligheid'

Gezondheidszorg

McConnell liet terloops ook weten dat de Republikeinen in het Congres en de Senaat het ook nog niet eens zijn over de plannen om de gezondheidszorg te hervormen en Obamacare te vervangen. 

Zijn invloedrijke partijgenoot Lindsey Graham, zeer ervaren in de financiering van buitenlandse projecten, had ook geen goed woord over voor Trumps bezuinigingsplannen.

''Dood bij aankomst'', zei Graham in The Washington Post. ''Het gaat niet gebeuren, het zou een ramp zijn. Dit voorgestelde budget ruïneert de zachte machtsuitoefening, het brengt onze diplomaten in gevaar en het leidt nergens toe''. Graham voorspelde eveneens dat het Congres dwars gaat liggen.

Meerderheid

Voorstellen voor het verhogen van het defensiebudget en de bezuinigingen op andere posten vereisen volgens nieuwswebsite Vox een meerderheid van zestig Senatoren. Dat betekent dat het Witte Huis zeker acht Democratische stemmen voor de plannen moet werven. 

Trump spreekt dinsdagavond (plaatselijke tijd) voor het eerst in het Congres in Washington DC. In Amerikaanse media zeggen Congresleden van beide partijen veel vragen te hebben over de praktische uitvoering van zijn beleidsvoorstellen.

Na de aankondiging van de verhoging van het defensiebudget vroegen meer dan honderdtwintig gepensioneerde generaals en admiraals maandag het Congres om niet te snijden in de budgetten voor diplomatie en ontwikkelingssamenwerking. Die zijn "essentieel voor de veiligheid van Amerika", schreven de veteranen.