Het comité voor juridische zaken van het Europees Parlement heeft dinsdag na stemming besloten de parlementaire immuniteit van de Franse presidentskandidaat Marine Le Pen op te heffen voor haar tweets van foto's van gruwelijkheden begaan door Islamitische Staat (IS).

Volgens lid Laura Ferrara stemde het comité met achttien tegen drie stemmen "overweldigend" voor het opheffen van de immuniteit die Le Pen geniet als Europees parlementslid. Het comité bekeek de kwestie naar aanleiding van een verzoek door Franse rechters. 

Front National-leider Le Pen is in Frankrijk onderwerp van een juridisch onderzoek. Ze plaatste in 2015 een aantal expliciete foto's van IS-executies, waaronder een foto van de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley. Het publiceren van gewelddadige afbeeldingen is in Frankrijk verboden en draagt een maximumstraf van drie jaar cel en een boete tot 750.000 euro.

Het besluit van het juridisch comité moet nog worden goedgekeurd door het gehele Europees Parlement. Wanneer die stemming zal plaatsvinden is nog niet bekend. In het verleden werden 22 van de 26 vergelijkbare verzoeken van rechters goedgekeurd.

Politiek gemotiveerd

Le Pen, die is verwikkeld in een steeds spannender wordende strijd om het presidentsschap, zegt dat de aantijgingen tegen haar zijn gestoeld op politieke motivaties. Ze vraagt om een tijdelijke stop op de juridische onderzoeken tot na de verkiezingen.

Zelf heeft Le Pen nog niet gereageerd op het besluit van het comité, maar vicevoorzitter van het Front National (FN) Florian Philippot zei: "Het laten zien en benoemen van de gruwelijkheid van het islamisme stelt ons in staat het te bevechten".

Eerder deze maand werden haar verdiensten als Europarlementariër teruggeschroefd, omdat ze EU-geld zou hebben misbruikt bij het aannemen van personeel.

In 2013 werd de parlementaire immuniteit van Le Pen ook opgeheven. Ze werd toen aangeklaagd omdat ze moslims die in het openbaar bidden vergelijk met de nazibezetting van Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Die aanklacht werd uiteindelijk ingetrokken.