Israëlische veiligheidstroepen zijn dinsdag begonnen met de ruiming van negen huizen in de nederzetting Ofra, op de Westelijke Jordaanoever. Het hoogste Israëlische gerecht moest eraan te pas komen om het verwijderen van de panden mogelijk te maken.

De huizen waren neergezet op Palestijnse privégrond en de eigenaren hadden bezwaar tegen de bouw aangetekend. De rechter bepaalde dat de huizen voor 5 maart moesten zijn verdwenen. Een verzoek om de panden te verzegelen en niet te vernietigen, legde de rechter naast zich neer.

Het besluit voor vernietiging riep een hoop emotie op. Uit voorzorg waren honderden politiemensen en militairen in Ofra aanwezig. Er werd één jongen van zeventien aangehouden. Toen de ruiming begon hadden al acht van de negen Israëlische families hun huis vrijwillig verlaten.

Israëlische veiligheidstroepen begonnen met ruimen woningen Ofra
Israëlische veiligheidstroepen begonnen met ruimen woningen Ofra

Nederzettingen

Naar schatting zeshonderdduizend Israëliërs wonen in meer dan tweehonderd nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. De overheid zegt twee soorten nederzettingen te kennen, legale en illegale.

Van die laatste groep worden vele met terugwerkende kracht alsnog erkend. Internationaal is er veel bezwaar tegen de nederzettingen, die alle als illegaal worden beschouwd. Ze gelden als een hindernis in de besprekingen over vrede met de Palestijnen.