Maandag werden ten minste vijftien Joodse instellingen in de Verenigde Staten, inclusief twee scholen, geëvacueerd na bommeldingen. Het is de vijfde golf van dergelijke meldingen in minder dan twee maanden tijd. 

De FBI heeft een onderzoek ingesteld naar de reeks dreigementen.

Een woordvoerder van de politie stelt tegen zender CBS dat de dreigtelefoontjes gecoördineerd lijken te zijn. Het gaat zowel om telefoongesprekken van mensen als zogenoemde 'robotcalls', automatisch opgenomen digitale berichten. De gesprekken komen uit de VS zelf en uit het buitenland.

De FBI bekijkt ook of er gehackte apparatuur is gebruikt bij het bellen. Het onderzoek spreidt zich uit over diverse staten.

Begraafplaats

Vorige week maandag ontvingen circa tien Joodse instellingen bommeldingen en afgelopen zondag werden tientallen grafstenen vernield op een Joodse begraafplaats in Philadelphia. Een week daarvoor werden honderden graven op een begraafplaats in St. Louis het doelwit van vandalen.

In veel gevallen gaat het om instellingen die ook in afgelopen weken dreigementen of bommeldingen ontvingen, meldt Haaretz.

In totaal ontvingen Joodse instellingen in 27 staten de afgelopen twee maanden gezamenlijk zeker 84 bommeldingen. De FBI heeft aangekondigd een onderzoek te hebben ingesteld.

Graven vernield op Joodse begraafplaats in Missouri
Graven vernield op Joodse begraafplaats in Missouri

Te afzijdig

De dreigementen en bommeldingen hebben tot veel onrust geleid binnen de Joodse gemeenschap. Ook is de gemeenschap boos op president Trump, die zich in hun ogen te afzijdig opstelde.  

Uiteindelijk veroordeelde de president het geweld vorige week dinsdag in een toespraak. "Het antisemitisme dat de Joodse gemeenschap heeft getroffen is vreselijk en pijnlijk", stelde Trump. "Het is een bewijs dat er nog veel moet worden gedaan voordat alle haat en vooroordelen en kwaad de wereld uit zijn."

De Anti-Defamation League, een machtige Joodse nonprofit-organisatie, vindt dat niet genoeg. "We hebben van president Trump geen woorden nodig, maar daden."

Nationalisten in het Witte Huis

Ook het gezaghebbende Anne Frank Center liet maandagavond weten daadkracht van de Amerikaanse president te verwachten. "Als u meteen op Saturday Night Live kunt reageren, kan u ook meteen iets doen tegen het groeiende antisemitisme", stelt directeur Steven Goldstein in een verklaring. "Het gaat er niet om of u persoonlijk verantwoordelijk bent voor de dreigementen, het gaat erom dat de nationalisten die nu in het WItte Huis zitten in de ogen van antisemieten deze golf van dreigingen rechtvaardigen."

Goldstein doelt hiermee onder meer op Steve Bannon, een adviseur van Trump die banden heeft met de 'white supremacy'-stroming in de alt-right-beweging. Onder meer de Ku Klux Klan heeft steun betuigd aan Bannon en Trump.

Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer herhaalde maandag tijdens de wekelijkse persconferentie dat Trump "de antisemitische dreigementen en vandalisme in de sterkst mogelijke bewoordingen veroordeelt. Niemand in Amerika zou bang moeten zijn om de religie van hun keuze te beoefenen, in vrijheid en in veiligheid."