Abu al-Khayr al-Masri, een van de meest ervaren leiders van al-Qaeda, is door een Amerikaanse aanval met een drone om het leven gekomen. Dat hebben verscheidene bronnen, waaronder de jihadistische organisatie Jabhat Fatah al-Sham, maandag bevestigd. 

Al-Masri werkte in Syrië nauw samen met Jabhat Fatah al-Sham. Leiders van andere jihadistische groepen in het gebied beamen dat Al-Masri om het leven is gekomen.

Het Pentagon bevestigde zondag met een onbemand vliegtuigje een raket te hebben afgevuurd op een terroristisch doelwit in het noodwesten van Syrië, maar gaf niets vrij over de identiteit van dat doelwit.

Al-Masri (59), een schoonzoon van Osama bin Laden, werd gezien als de nummer twee van al-Qaeda achter Ayman al-Zawahiri, evenals hij afkomstig uit Egypte.

Ideologische leider

Hisham al-Hashimi, een deskundige op het gebied van salafistische groeperingen uit Bagdad, zei in The Guardian dat de uitschakeling van al-Masri een gevoelige klap is voor al-Qaeda. ''Net zo significant als de dood van Bin Laden. Al-Masri was de ideologische leider van de organisatie in Irak, Syrië en Jemen.''