De Filipijnse terreurgroep Abu Sayyaf heeft een 70-jarige Duitser onthoofd die vorig jaar november werd ontvoerd. Een video van de onthoofding is online gezet.

Duitse veiligheidsdiensten gaan ervan uit dat de man echt dood is.

De man was volgens het Filipijnse leger door moslimextremisten ontvoerd van zijn jacht. Zijn 59-jarige vriendin werd vermoord.

De Duitser werd gevangengenomen op het eiland Jolo in het zuidwesten van de eilandenstaat. Zijn laatste levensteken kwam medio februari toen hij in een viedoboodschap om hulp vroeg. Abu Sayyaf had bedreigd hem te vermoorden als niet een losgeld van 30 miljoen Filipijnse pesos (ongeveer 570.000 euro) zou worden betaald. Dit weekend verliep de deadline voor het betalen van het geld.

Nederlander

Abu Sayyaf heeft vaker vakantiegangers en vissers ontvoerd om losgeld. Onder hen is ook een Nederlander, Ewold Horn, die sinds 2012 gegijzeld werd. Buitenlandse Zaken laat weten nog steeds intensief bezig te zijn met deze zaak, maar er verder niks over kwijt te kunnen. 

In het voorjaar van 2016 werden twee Canadese gijzelaars onthoofd, omdat er geen of te weinig losgeld zou zijn betaald. Een Noor die tegelijk met hen ontvoerd werd, werd in september echter vrijgelaten.

Het Filipijnse ministerie van Buitenlandse Zaken laat in een reactie weten dat het bij zijn beleid blijft om geen losgeld te betalen voor gijzelaars. De Filipijnen vraagt bondgenoten om technologische hulp in het bepalen van de exacte locatie waar Abu Sayyaf zich ophoudt om ze te vernietigen.