De Marokkaanse regering heeft zondag aangekondigd dat ze eenzijdig de troepen terugtrekt uit een gespannen zone in het uiterste zuiden van de Westelijke Sahara. 

De regering haalt de troepen weg uit de streek van Guerguerat vlakbij de kust en de grens met Mauritanië.

In de streek zou ook het Polisario Front actief zijn. Dat front streeft met Algerijnse steun naar onafhankelijkheid van de Westelijke Sahara. Officieel is er al sinds 1991 een door de Verenigde Naties bereikte wapenstilstand van kracht tussen Polisario en Marokko.

Het is niet duidelijk waarom precies de Marokkanen er weggaan, maar de regering meldde dat de terugtrekking door koning Mohammed VI is bevolen op aandringen van de VN-chef António Guterres.

Overheersing

De Westelijke Sahara is een droge, dunbevolkte voormalige Spaanse kolonie die door Marokko en Mauritanië in 1975 werd ingelijfd. Sinds 1979 is Marokko vrijwel overal de baas en Rabat claimt het als Marokkaans grondgebied. Geen enkel ander land heeft formeel ingestemd met de Marokkaanse overheersing van het woestijngebied dat bijna zeven keer zo groot is als ons land en slechts 580.000 inwoners telt.

De inlijving van het gebied is internationaal gezien geen prioriteit en heeft zich vrij geruisloos voltrokken. Toch kan het voor onverwachte problemen zorgen. Europese rechters bijvoorbeeld hebben eind 2015 het Europese vrijhandelsverdrag met Marokko uit 2012 ongeldig verklaard, omdat de verdragstekst niks zegt over de bezette Westelijke Sahara terwijl er ook Marokkaanse producten uit komen. Deze zaak loopt nog.