De voormalig Amerikaanse minister van Arbeid, Tom Perez, is zaterdag gekozen als nieuwe partijvoorzitter van de Democraten. Perez is de eerste partijvoorzitter van Latijns-Amerikaanse afkomst.

De politicus maakte tussen 2013 en 2017 deel uit van het kabinet van oud-president Barack Obama.

Perez versloeg in de tweede stemronde de progressieve kandidaat Keith Ellison, die werd gesteund door senator Bernie Sanders. De Democratische partijverkiezing was volgens Reuters een van de meest druk bezochte en meest competitieve in tientallen jaren. Toch weigerden de twee favorieten elkaar tijdens debatten hard aan te vallen.

Perez krijgt de lastige taak om de Democratische Partij weer te verenigen nadat Hillary Clinton namens de Democraten de presidentsverkiezingen verloor van Donald Trump.

Vertrouwenscrisis

"We hebben te maken met een vertrouwenscrisis en een relevantiecrisis", zei Perez. Hij beloofde de partijleden het gevecht tegen Trump te gaan leiden en de Democratische Partij weer vanaf de grond op te bouwen.

"Op een dag zullen ze dit tijdperk in de Amerikaanse politiek bestuderen. Ze zullen ons allemaal vragen: 'Waar waren jullie in 2017, toen we de ergste president in de geschiedenis van de Verenigde Staten hadden? Wij kunnen dan zeggen dat de Democratische Partij het verzet leidde en ervoor zorgde dat deze president maar een termijn kreeg."

Hillary Clinton feliciteerde Perez op Twitter met het voorzitterschap. Ze spreekt haar vertrouwen uit voor een "sterke, verenigde partij die het beste voorheeft met de toekomst van het land".

Ook Donald Trump feliciteerde Perez. "Ik kon niet gelukkiger zijn voor hem, of voor de Republikeinse Partij!", twitterde de Amerikaanse president.