Guatemala wil de bemanning van de abortusboot van de Nederlandse organisatie Women on Waves uitzetten. De advocaten van de groep tekenen beroep aan.

Volgens de autoriteiten hebben de vrouwen gelogen bij het aanvragen van toeristenvisa en is het hen niet toegestaan te werken in het Midden-Amerikaanse land. Dat meldt de BBC.

De boot wordt sinds donderdag vastgehouden door de marine en militairen blokkeren de toegang tot het schip, zo meldde de organisatie eerder. Aan boord van de boot zitten zes medewerkers van Women on Waves, onder wie één Nederlandse.

In Guatemala is abortus alleen toegestaan om het leven van de moeder te redden. Hierdoor vinden er volgens Women on Waves gemiddeld zo'n 65.000 illegale abortussen per jaar plaats. Women on Waves wil met het schip buiten de territoriale wateren van het land liggen, waar de wetten van Guatemala niet gelden. Volgens de organisatie zijn alle papieren in orde en zijn er geen wettige gronden om het schip vast te houden.

Activist Guatemala over abortusboot: 'Ga in Nederland kinderen doden'
Activist Guatemala over abortusboot: 'Ga in Nederland kinderen doden'

Grondwet

Het leger van Guatemala heeft donderdag in een verklaring gesteld dat de organisatie haar activiteiten niet mag ontplooien omdat ze in strijd zijn met "wat in de grondwet geschreven staat over de bescherming van menselijk leven en de wetten die hierover van kracht zijn in ons land".