Opnieuw wordt een onderzoek geopend naar de vermeende financiële wanpraktijken van de Franse presidentskandidaat François Fillon. 

Het onderzoek is ingesteld door het Nationale Financiële Parket (PNF), een overheidsinstituut dat financiële misstanden onderzoekt. 

Fillon ligt al weken onder vuur vanwege beschuldigingen dat hij zijn vrouw betaalde zonder dat zij werkzaamheden voor hem verrichtte.

Waar wordt de Franse presidentskandidaat Fillon van beschuldigd?
Waar wordt de Franse presidentskandidaat Fillon van beschuldigd?

Parlementslid

De positie van Fillon kwam onder druk te staan toen het satirische weekblad Le Canard Enchainé in januari bekendmaakte dat de vrouw van Fillon acht jaar lang fictief voor hem heeft gewerkt toen hij parlementslid was. Hierbij zou ze bijna een miljoen euro hebben opgestreken. Het tijdschrift vond geen bewijs dat Penelope Fillon ook daadwerkelijk werkzaamheden uitvoerde.

Het kostte de 62-jarige Fillon zijn populairiteit, aanvankelijk werd hij gezien als dé kandidaat die het tijdens de tweede ronde van de verkiezingen in mei op moet nemen tegen de rechtse Marine Le Pen met haar Front National. Inmiddels lijkt die strijd eerder plaats te gaan vinden tussen de nieuwkomer Emmanuel Macron en Le Pen.

Race

Fillon liet onlangs weten, ondanks de controverses, door te strijden voor het presidentschap. Hij beklemtoonde niets te verbergen te hebben. Toch krijgt hij ook uit zijn eigen Republikeinse partij stevige kritiek, een aantal prominente leden drong er eerder op aan dat Fillon uit de race zou stappen.