De regering van Donald Trump heeft vrijdag bij een persconferentie in het Witte Huis meerdere media de toegang geweigerd, waaronder CNN.

Ook de Amerikaanse media The New York Times, The Los Angeles Times en Politico mochten de persconferentie niet bijwonen. Daarnaast werd kritische Britse media als BBC en The Guardian de toegang geweigerd, meldden zij zelf.

Uit protest over de gang van zaken bleven ook persdienst AP en Time weg. Het weigeren van media druist in tegen de persvrijheid die grondwettelijk is vastgelegd.

'Rechtse' nieuwsbronnen Breitbart News, The Washington Times en One America News Network mochten wel naar binnen bij de persconferentie. Een aantal journalisten dat wel bij de persconferentie aanwezig was, heeft hun materiaal daarvan beschikbaar gesteld aan de uitgesloten partijen. 

Nooit eerder gebeurd

Witte Huis-woordvoerder Spicer zegt te hebben besloten de media niet elke dag te hoeven informeren in de grote persruimte van het Witte Huis. In plaats daarvan nodigde hij een deel van de pers uit in zijn kleinere kantoor. "We hoeven niet elke dag alles op camera te doen", was zijn argument.

"Zoiets is bij ons nog nooit eerder gebeurd in alle jaren dat wij over meerdere regeringen van verschillende politieke partijen hebben geschreven", meldt  hoofdredacteur Dean Baquet van The New York Times. "We hebben ernstige bezwaren tegen het uitsluiten van The New York Times en andere nieuwsorganisaties. De onvoorwaardelijke toegang van de pers tot een transparante overheid is van groot nationaal belang".

Donald Trump liet al vaker weten weinig op te hebben met CNN en noemde de organisatie al eens 'fake news'. Ook vrijdag trok de president weer fel van leer tegen verschillende nieuwsorganisaties tijdens de Conservative Political Action Conference (CPAC), een groot jaarlijks congres van conservatieve politici.

CNN reageert op weigering bij persconferentie Witte Huis
90
CNN reageert op weigering bij persconferentie Witte Huis

Vijanden

Trump zei dat veel journalisten 'de vijanden van het volk' zijn. "Ze zijn de vijand van het volk omdat ze geen bronnen hebben. Ze verzinnen ze gewoon als ze ze niet hebben".

De president beklemtoonde niet over alle media te praten, maar alleen over de 'fake news media'. "Ik ben alleen tegen journalisten die bronnen en verhalen verzinnen", aldus de president. "Zij vertellen niet de waarheid. Zij vertegenwoordigen niet het volk. Ik wel. En ik ga daar iets aan doen."