President Donald Trump wil dat media geen anonieme bronnen meer gebruiken. Daarvoor pleitte hij vrijdag in een toespraak voor de Conservative Political Action Committee, een groot jaarlijks congres van conservatieve politici.

"Journalisten mogen geen bronnen meer gebruiken die hun naam niet willen noemen", verklaarde de president. Het gebruik van anonieme bronnen door journalisten valt onder de persvrijheid die grondwettelijk is vastgelegd.

Het was een nieuwe aanval op de media, op wie de Amerikaanse president de afgelopen weken al vaker zijn pijlen richtte. Trump roept regelmatig dat de kranten nepnieuws melden en verklaarde een aantal grote media al tot 'staatsvijand'.

De president beklemtoonde niet over alle media te praten, maar alleen over de 'fake news media'. "Ik ben alleen tegen journalisten die bronnen en verhalen verzinnen", aldus de president. "Zij vertellen niet de waarheid. Zij vertegenwoordigen niet het volk. Ik wel. En ik ga daar iets aan doen."

Kritische verhalen

Veel kranten hebben de afgelopen weken kritische verhalen over Trump en zijn team gebracht op basis van anonieme bronnen binnen het Witte Huis. Zo stelden diverse hooggeplaatste bronnen dat er tijdens de verkiezingen contact is geweest tussen zijn campagneteam en Russische topambtenaren.

Na de golf van publiciteit over dit onderwerp moest veiligheidsadviseur Michael Flynn aftreden. Hij zou met de Russen hebben gepraat over het verlichten van de sancties die zijn opgelegd vanwege de hacks tijdens de Amerikaanse verkiezingen en de inval in de Krim.

Sociale media

Op sociale media werd de Amerikaanse president meteen bekritiseerd. Hij voerde in zijn toespraak "een zekere vriend Jim" op die nooit meer naar Parijs zou durven vanwege de angst voor het moslimterrorisme na de aanslagen in november 2015. Deze Jim zou voorheen elk jaar naar Parijs zijn gegaan, "maar Parijs is Parijs niet meer".

De rest van de toespraak van Trump bestond uit een groot aantal paradepaardjes van de president. Zo beloofde hij Obamacare snel te ontmantelen, stelde hij snel de beperkende klimaatmaatregelen voor bedrijven af te schaffen en beloofde Trump snel diverse handelsakkoorden op te zeggen die in zijn ogen niet gunstig voor de VS zijn.

Concrete plannen presenteerde de president niet tijdens zijn toespraak.