De Amerikaanse overheid heeft veel meer mensen vastgehouden in de twee dagen dat het omstreden ‘inreisverbod’ van kracht was dan president Donald Trump eerder heeft gezegd.

De website The Hill heeft na tussenkomst van een rechtbank documenten van het Witte Huis gekregen waaruit blijkt dat er op 28 en 29 januari op vliegvelden in totaal 746 personen zijn vastgezet na aankomst in de VS. Trump liet eerder via Twitter weten dat het om 109 mensen ging.

Een federale rechter in de Amerikaanse staat New York was de eerste die op 29 januari het inreisverbod blokkeerde. Mensen die in het bezit waren van een geldig visum moesten worden toegelaten in de VS, ook als zij uit een van de zeven moslimlanden kwamen die Trump op zijn lijst had gezet. De reizigers die waren aangehouden, moesten toen weer worden vrijgelaten.

Daarna bepaalden nog twee andere rechters dat het inreisverbod in strijd was met de wet, omdat het zou discrimineren op basis van godsdienst.

Andere cijfers

Volgens The Washington Post gaven zowel het ministerie van Justitie als het Witte Huis geen toelichting op het verschil in cijfers tussen wat Trump zei en wat uit de lijsten van het Witte Huis blijkt.

Het is volgens de krant niet de eerste maal dat de regering van Donald Trump verschillende cijfers over het inreisverbod geeft. Zo varieerden de cijfers van het aantal mensen van wie het visum was ingetrokken als gevolg van het inreisverbod tussen de 60.000 en 100.000 personen. Het ministerie van Justitie gaf het laatste cijfer, het ministerie van Buitenlandse Zaken noemde het eerste aantal.

Verwarring

Het inreisverbod, dat vlak voor het weekend werd afgekondigd, leidde dagenlang tot grote verwarring onder reizigers en medewerkers van de diverse diensten op Amerikaanse luchthavens. In talloze grote Amerikaanse steden gingen vele duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen het besluit.

Volgens Trump was het inreisverbod nodig om de VS te beschermen tegen islamitische militanten. Volgens critici waren de landen willekeurig gekozen; de afgelopen tientallen jaren maakten geen terroristen uit de zeven landen slachtoffers op Amerikaanse bodem.