President Donald Trump wil dat de Verenigde Staten weer koploper worden als het gaat om het aantal kernwapens. Omdat het land achterop is geraakt, moet het nucleaire arsenaal worden uitgebreid.

"Ik zou het liefst zien dat niemand kernwapens heeft, maar we zullen nooit achterop raken en toestaan dat een ander land, zelfs niet een bevriend land, meer kernwapens heeft dan wij", zei hij donderdag (plaatselijk tijd) in een interview met persbureau Reuters.

"Het zou een droom zijn als geen enkel land nucleaire wapens heeft, maar als ze er toch zijn, dan moeten wij de meeste hebben."

Rusland heeft momenteel 7.000 kernkoppen en de VS hebben er 6.800, zo heeft het Ploughshares Fund, een anti-kernwapenstichting, geregistreerd.

START

Trump zei over het nucleaire wapensverdrag met Rusland, New START, dat hij het een eenzijdige deal vindt. In het verdrag is onder andere vastgelegd dat vanaf februari 2018 beide landen hun nucleaire wapenarsenaal tien jaar op hetzelfde niveau moeten houden en dus niet mogen uitbreiden.

New START werd gesloten door de voormalige presidenten Barack Obama en Dmitri Medvedev in 2010. Trump zei het verdrag met Poetin te zullen bespreken wanneer de twee elkaar mogelijk zullen ontmoeten. Er is echter nog geen daadwerkelijke ontmoeting georganiseerd tussen de twee presidenten. 

Tweestatenoplossing

De Amerikaanse president ging ook in op het Israëlisch-Palestijnse conflict. In het interview zei hij dat zijn voorkeur uitgaat naar een tweestatenoplossing. "Maar mensen bespreken deze oplossing al jaren en het heeft tot nu toe nog niet gewerkt. Uiteindelijk ben ik tevreden met elke oplossing waarmee beide partijen gelukkig zijn", aldus Trump. 

Wereldpolitiek

Trump zei in het interview ook dat hij van mening is dat China het nationale veiligheidsprobleem van aanwezigheid van kernwapens in Noord-Korea gemakkelijk kan oplossen. De president hoopt dat China zich meer bezig gaat houden met de ontwikkelingen in Noord-Korea.

Over de Europese Unie zei Trump dat hij het "volledig steunt" als bestuursorgaan. Ook herhaalde hij dat de NAVO-lidstaten meer uit moeten geven aan defensie.