De uitvoering van de veiligheidsplannen van de kerncentrale in Doel bij Antwerpen is nog niet helemaal op orde. Dat stellen twaalf deskundigen van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) vast na een inspectie van tien dagen.

Volgens de deskundigen is weliswaar flinke vooruitgang gemaakt, maar ze zien ook ruimte voor verdere verbeteringen door uitbater Engie Electrabel.

De experts onderzochten Doel 1 en 2, de oudste van de zeven reactoren in België. Ze dateren uit 1975. In 2015 werd besloten de levensduur met tien jaar te verlengen. De Belgische autoriteiten hadden de internationale waakhond gevraagd te adviseren over de veiligheid op de langere termijn.

De IAEA-experts stelden donderdag dat de directie moet garanderen dat alle structuren en componenten worden gecontroleerd op veroudering en dat de gegevens in de databanken ''consistent en compleet’’ zijn. Veel eerdere aanbevelingen zijn al wel ter harte genomen.

Vervolgmissie

Het Belgische nucleaire agentschap FANC concludeert dat de exploitant het verouderingsprogramma en de risico's goed beheert, ''in overeenstemming met de internationale standaarden’’. De directie en het FANC zeggen de aanbevelingen uit te gaan voeren. De IAEA komt over twee jaar terug voor een vervolgmissie.

De Nederlandse overheid is bezorgd over de veiligheidscultuur bij de centrale. Burgemeesters in West-Brabant pleitten onlangs voor een tijdelijke sluiting, ten behoeve van onderzoek naar eventuele verbeteringen.