Strijders van het Vrije Syrische Leger hebben met ondersteuning van het Turkse leger het centrum van de Syrische stad Al-Bab veroverd op Islamitische Staat (IS), meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu donderdag. Daarmee zou de noordelijke stad volledig zijn ingenomen.

De verovering van Al-Bab maakt deel uit van een offensief dat vorig jaar augustus begon. Het heeft als doel IS te verdrijven uit de grensstreek tussen Turkije en Syrië en te voorkomen dat Koerdische milities voet aan de grond krijgen in dat gebied. Het strategisch gelegen Al-Bab wordt al enkele weken belegerd.

Drie rebellengroepen die bij de strijd zijn betrokken bevestigen dat IS uit de Al-Bab is verdreven. "We kondigen aan dat Al-Bab volledig is bevrijd, en dat we nu bezig zijn mijnen te ruimen in de woonwijken", zei een woordvoerder van een van die groepen.

Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten meldt daarentegen dat de helft van de stad nog onder controle is van IS en dat de strijd voortduurt.

Alternatief

Woensdag liep de woordvoerder van de Turkse president Tayyip Erdogan vooruit op de verovering van Al-Bab. Dat is een belangrijke stap op weg naar 'IS-hoofdstad' Raqqa, aldus Ibrahim Kalin. Verder zou het volgens Kalin bewijzen dat er een alternatief is voor de Koerdische militie YPG in de strijd tegen IS.