De regering van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen wil tegenhouden dat de Turkse president Erdogan daar een toespraak komt houden in verband met het referendum over de grondwet in Turkije in april. 

De deelstaat heeft de landelijke regering in Berlijn gevraagd te helpen om de toespraak te voorkomen.

Woensdag werd bekend dat Erdogan na een bezoek aan Straatsburg in maart een tussenstop zal maken in de Duitse deelstaat om daar woonachtige Turken toe te spreken.

Op 16 april is er een referendum onder andere over de vraag of de Turkse grondwet moet worden veranderd en het land moet overstappen op een presidentieel systeem. Dat zou Erdogan aanzienlijk meer macht geven. Ook Turken in het buitenland, zoals Duitsland, mogen meestemmen.

De minister van Binnenlandse Zaken van Noordrijn-Westfalen, Ralph Jäger, vindt de komst van Erdogan maar niets. "De vrijheid van meningsuiting hier mag niet worden misbruikt om promotie te maken voor een grondwetswijziging in Turkije die grondrechten inperkt en de doodstraf weer invoert", zegt hij.

Omgangsvormen

Martin Schulz, de SPD-kandidaat voor het bondskanselierschap, zei de zorgen van Jäger te delen. "Zoals iedere vertegenwoordiger van een naburige of bevriende natie is ook de heer Erdogan welkom in Duitsland. Op voorwaarde dat hij zich houdt aan de algemene omgangsvormen die gebruikelijk zijn in een democratische rechtsstaat, zonder mitsen en maren", aldus Schulz. "Laat volstrekt duidelijk zijn dat hij zich aan de regels moet houden als hij inderdaad bij ons op bezoek wil komen."