De Mexicaanse regering heeft kritisch gereageerd op de plannen van de Amerikaanse regering om illegale migranten naar Mexico uit te zetten, zelfs als het geen Mexicanen zijn.

De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken, Luis Videgaray, zegt dat Mexico het nieuwe beleid van de VS niet wil accepteren.

Met de invoering van de nieuwe richtlijnen moeten personen die aangehouden worden kunnen aantonen dat zij twee jaar in de Verenigde Staten hebben gewoond. Ambtenaren kunnen hun uitzetting versnellen zonder tussenkomst van de rechter indien er geen bewijs is voor het verblijf.

Tevens zullen illegalen die worden aangehouden bij de grens niet meer worden vrijgelaten in afwachting van hun proces. Zij worden voortaan in detentiecentra vastgehouden.

Opleggen

"Ik wil heel duidelijk zeggen dat de Mexicaanse regering en de Mexicaanse bevolking geen plannen hoeven te accepteren die een regering eenzijdig aan een andere regering wil opleggen", zegt Videgaray.

Videgaray doet zijn uitspraken terwijl de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson en de minister van Binnenlandse Veiligheid John Kelly op bezoek zijn in Mexico.

Verstoord

De twee Amerikaanse regeringsfunctionarissen gaan in Mexico in gesprek met president Enrique Peña Nieto. De relatie tussen de Verenigde Staten en Mexico is ernstig verstoord sinds duidelijk is dat Donald Trump niet van plan is om zijn plannen om een muur te bouwen op de grens met Mexico en de Mexicanen daarvoor te laten betalen af te zwakken. Nieto heeft in telefoongesprekken met Trump echter duidelijk gemaakt niet te willen betalen.

Een ander mogelijk gesprekspunt is de herziening van een verdrag waarbij de VS financiële steun aan landen in Midden- en Zuid-Amerika geeft om onder meer drugsmisdaad aan te pakken.

Schaal

De Amerikaanse minister van Binnenlandse Veligheid John Kelly was woensdag ook op bezoek in Guatamala. Daar verzekerde hij dat de Verenigde Staten niet op grote schaal illegale migranten deporteren en zich aan de wet zullen houden.

Wel zei hij dat mensen sneller het land worden uitgezet dan in het laatste decennium is gebeurd.