Een boek over seksuele voorlichting voor kinderen in Indonesië moet uit de handel worden genomen vanwege een passage over masturbatie. Het Indonesische ministerie van Onderwijs noemt het onderwerp "te vulgair".

Het ministerie beweert dat het boek pornografische inhoud bevat. Het wijst daarbij op een tekening in het boek waarbij een jongen denkt aan het knuffelen van een kussen terwijl hij niet kan slapen en op een gedeelte uit het boek waarbij de jongen een nieuw spel ontdekt door zijn hand in zijn broek te steken.

"De inhoud van het boek is niet geschikt voor kinderen. Het is te vulgair", oordeelt het ministerie. De uitgever zal het boek moeten herroepen om "strenge sancties" te voorkomen.

De uitgever van het boek Ik durf alleen te slapen en ik leer mezelf onder controle te houden heeft zich verontschuldigd voor de overtreding, maar zegt ook dat het boek bedoeld is om ouders te helpen hun kinderen te beschermen tegen seksuele intimidatie door mensen met "slechte bedoelingen".

Ook biedt het boek informatie over seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) en bevat het "basiskennis over belangrijke dingen die kinderen vanaf jonge leeftijd moeten weten".

Seksuele voorlichting op school is erg ongebruikelijk in Indonesië en gesprekken over seks worden vaak beschouwd als een taboe.