Het Witte Huis komt met nieuwe richtlijnen om illegale immigranten gemakkelijker en sneller te kunnen deporteren.

Immigranten die worden aangehouden voor verkeersovertredingen, winkeldiefstal of zwaardere misdaden komen in aanmerking voor de nieuwe richtlijnen, schrijft BBC News.

Oude richtlijnen van de Obama-administratie worden niet aangepast, maar ze worden strenger toegepast. Naar schatting zijn er circa elf miljoen illegale immigranten in de Verenigde Staten.

Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid wil zo'n tienduizend mensen aannemen om het plan uit te kunnen voeren. De douane verwacht vijfduizend meer grenswachten nodig te hebben.

Uitzetting

Met de invoering van de nieuwe richtlijnen moeten personen die aangehouden worden kunnen aantonen dat zij twee jaar in de Verenigde Staten hebben gewoond. Ambtenaren kunnen hun uitzetting versnellen zonder tussenkomst van de rechter indien er geen bewijs is voor het verblijf.

Tevens zullen illegalen die worden aangehouden bij de grens niet meer worden vrijgelaten in afwachting van hun proces. Zij worden voortaan in detentiecentra vastgehouden.

Autoriteiten wordt ook aanbevolen om ouders te vervolgen die hun kinderen het land in smokkelen.

Een ander belangrijk punt is dat de nieuwe richtlijnen het mogelijk maken om te beginnen met het plannen van de uitbreiding van de muur tussen de Verenigde Staten en Mexico.