Agenten in de provincie Hawke's Bay in Nieuw-Zeeland hebben bij een vermeend drugslaboratorium honderden tuinkabouters gevonden. 

De eigenaars van het huis verkochten de kabouters volgens de politie voor geld, waarmee zij drugs konden kopen.

De politie deed een inval in het huis omdat de eigenaars een extreem hoge energierekening hadden, wat kan wijzen op de illegale productie van drugs.

Flamingo's

Behalve zo'n vierhonderd tuinkabouters trof de politie ook stenen roze sierflamingo’s en grote plantenpotten aan. Deze gaan op verkoopsites voor een paar honderd euro van de hand. De politie denkt dat de meeste tuinkabouters werden ingeruild voor methamfetamine oftewel crystal meth. "Ze worden vermoedelijk verpand voor meth", aldus een woordvoerder. "Het draait allemaal om meth."

De oostkust van Nieuw-Zeeland werd de afgelopen maanden geteisterd door een golf van tuinkabouterdiefstallen, melden lokale media.
 

Georganiseerde bende

Een woordvoerder van de politie vindt de zaak uniek. "Ze [tuinkabouter] worden wel eens uit tuinen ontvreemd door dronken studenten", stelt hij. "Maar dit is echt een operatie van een goed georganiseerde bende."

Het produceren en verhandelen van crystal meth is in Nieuw-Zeeland een serieus vergrijp dat kan worden beboet met zware celstraffen.

De politie gaat proberen de tuinkabouters en flamingo’s weer met hun rechtmatige eigenaars te herenigen. Dit kan een lastig klusje worden, want sommige beelden blijken door de dieven te zijn overgeschilderd.