Na de aanhouding in een metrostation in een migrantenwijk van Stockholm zijn maandagavond enkele tientallen jongeren tekeer gegaan tegen de politie. Agenten werden met stenen bekogeld en een agent loste een waarschuwingsschot, zei de politie dinsdag.

Tijdens de rellen in de wijk Rinkeby raakten drie mensen gewond, onder wie een politieagent en een persfotograaf. Tien auto's werden in brand gestoken en verscheidene winkels geplunderd. Een winkelier werd aangevallen toen hij probeerde zijn zaak te beschermen. Pas na middernacht slaagde de politie erin de orde te herstellen.

Ruim 80 procent van de inwoners van Rinkeby zijn migranten. De werkloosheid is hoog. De politie heeft in het verleden meermalen kritiek te verduren gekregen omdat zij niet goed om zou gaan met de problemen in de wijk. Over de verdachte van wie de aanhouding de aanleiding was tot de ongeregeldheden was verder niets bekend.

Kwetsbaar

In 2013 was Rinkeby ook het toneel voor rellen. De wijk is een van de vijftien Zweedse gebieden die door de politie worden betiteld als "bijzonder kwetsbaar" in een rapport uit 2015. De politie ontkent dat sprake zou zijn van een "no-go zone".