President Donald Trump baseerde zijn uitspraak over een incident in Zweden in een toespraak over veiligheidsproblemen op een programma dat hij op Fox News had gezien. 

Dat stelde hij zondagavond in een Twitter-bericht. De president verwees zaterdag tijdens een speech naar een incident in het Noord-Europese land, zonder duidelijk te maken wat hij precies bedoelde.

"Je ziet wat er nu is gebeurd in Duitsland. Je ziet wat er afgelopen nacht is gebeurd in Zweden. Zweden! Wie gelooft dit; Zweden? Ze lieten grote aantallen (vluchtelingen, red.) toe en nu hebben ze problemen waarvan ze nooit dachten ze ooit te krijgen", zei Trump in zijn speech.

De president noemde Zweden in combinatie met Parijs, Nice, Brussel en Berlijn. Hij leek daarmee te verwijzen naar een aanslag of groot veiligheidsprobleem in het land, maar daar zou geen sprake van zijn geweest.

'Geen specifiek incident'

Het Witte Huis liet zondagavond in een verklaring weten dat president Trump niet naar een specifiek incident verwees, maar naar "de stijgende criminaliteit en de incidenten in de afgelopen tijd".

De Zweedse autoriteiten hadden opheldering gevraagd aan de VS over de uitspraken van Trump.

Zweedse media stellen in een reactie op de uitlatingen van Trump dat het land bijna 200.000 vluchtelingen herbergt en dat er nog nooit terroristische aanslagen zijn gepleegd door vluchtelingen. Het laatste grote geweldsincident in Zweden was vorige maand, toen neo-nazi's een bom lieten afgaan bij een asielzoekerscentrum bij Gothenburg.

Verbazing

Veel Zweden reageerden dan ook verbaasd op de opmerkingen: ze hadden geen idee waar de Amerikaanse president over sprak. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt vroeg zich op Twitter af wat Trump "had gerookt" voordat hij de uitspraken deed.

De krant Aftonbladet hielp Trump een handje door een Engelse pagina op zijn website te zetten met het "belangrijkste nieuws" in het land: onder meer de stemproblemen van de 87-jarige zanger Ove Thörnquist.

Bowling Green Massacre

Het is niet de eerste keer dat de regering Trump in het debat over het beschermen van de landsgrenzen een incident verzint. Woordvoerster Kellyanne Conway sprak eerder over de 'Bowling Green Massacre'. Het bloedbad, dat volgens haar zou zijn aangericht door twee Irakezen, heeft ook nooit plaatsgevonden.