De Amerikaanse senator John McCain heeft opnieuw kritiek geuit op de houding van president Donald Trump ten aanzien van de pers. Dictators beginnen met het onderdrukken van de media, stelt McCain, en er moeten lessen worden geleerd uit het verleden. 

De Republikein is vaker kritisch over Trump. McCain reageerde met de uitspraak in het programma Meet the Press op een tweet van Trump waarin de president de pers "de vijand van het Amerikaanse volk" noemt. 

"Ik haat de pers, ik haat jou ook specifiek", zegt McCain tegen interviewer Chuck Todd. "Maar feit is dat we je wel nodig hebben. We moeten de vrije pers houden. Dat moet gewoon. Dat is van levensbelang."

McCain zegt dat de pers er moet zijn om de democratie "zoals we die nu kennen" te behouden. "Ik ben bang dat we zonder zo ontzettend veel van onze individuele vrijheden moeten opgeven in de loop der tijd. Zo beginnen dictators".

"Zij starten met het onderdrukken van de pers. In andere woorden: het verstevigen van hun macht." McCain wijst op de geschiedenis. "Het eerste wat dictators doen is de pers de mond snoeren. Ik zeg hier niet dat Trump een dictator wil worden. Ik zeg alleen dat we moeten leren van het verleden."

McCain reageert op Trump: 'Dictators onderdrukken media'
McCain reageert op Trump: 'Dictators onderdrukken media'

Defensieminister Mattis

Ook de Amerikaanse defensieminister James Mattis vindt niet dat de media vijanden zijn van het Amerikaanse volk. De bewindsman zei tegen verslaggevers geen problemen te hebben met journalisten.

Mattis kreeg tijdens een bezoek aan het Midden-Oosten de vraag of hij zich herkende in de opmerkingen van zijn politieke baas. Dat bleek niet het geval te zijn. "Ik heb persoonlijk geen problemen met de pers", aldus de minister.