De Maleisische politie heeft zaterdag bekend gemaakt dat ze een 46-jarige Noord-Koreaanse man hebben gearresteerd in verband met de moord op Kim Jong-nam.

Kim Jong-nam is de halfbroer van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un en werd op 14 februari vermoord op het vliegveld van Kuala Lumpur.

Eerder werden door de politie al een vrouw met een Vietnamees paspoort, een Maleisische man en een Indonesische vrouw opgepakt in verband met de moord. 

Het lichaam van Kim Jong-nam ligt nog in een Maleisisch mortuarium waar autopsie wordt verricht en onderzoek wordt gedaan naar de exacte doodsoorzaak. De uitslag van het onderzoek neemt nog zeker twee weken in beslag.

Noord-Korea heeft al verzocht het lichaam te laten repatriëren. Ook liet het land op voorhand weten de uitkomsten van het Maleisische onderzoek te verwerpen. 

Televisieshow

Een van de opgepakte vrouwen heeft nadat ze werd opgepakt gezegd dat ze door Noord-Koreaanse geheim agenten overtuigd was dat ze meedeed aan een televisieshow. Ze had het idee dat ze meewerkte aan een grap met een verborgen camera. Het hoofd van de Indonesische nationale politie, Tito Karnavian, vertelde dat de 25-jarige Indonesische vrouw benaderd werd om tegen betaling mee te doen aan 'de show'. 

Diskrediet 

Kim Jong-nam was de oudste zoon van de vroegere Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il. Hij kwam in diskrediet als opvolger van de Noord-Koreaanse dictator nadat hij in 2001 probeerde om met een vals paspoort naar Japan te reizen.Daar zou hij een bezoek hebben willen brengen aan Disneyland.

In 2010 zei Kim Jong-nam in een interview dat hij een tegenstander was van de Noord-Koreaanse erfopvolging.