De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, heeft op de veiligheidsconferentie in München gezegd dat Duitsland zijn defensiebudget gaat verhogen.

Volgens Schäuble was er "geen twijfel" dat Duitsland het budget zal opschroeven. De opmerking volgt na toenemende druk vanuit de Verenigde Staten om de kosten voor de NAVO eerlijker te verdelen over de lidstaten.

De Amerikaanse minister van Defensie, Jim Mattis, stelde op de conferentie dat Europa alert moet zijn op een "halve ring van instabiliteit aan haar grenzen". Daarnaast bevestigde Mattis de steun van de VS aan de NAVO nogmaals en stelde hij dat Europa en de VS een gemeenschappelijke visie hebben op de uitdagingen van de toekomst. 

Op de veiligheidsconferentie in München zijn meer dan zeventig ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken aanwezig. Vicepresident van de Verenigde Staten, Mike Pence, zal de conferentie morgen toespreken. 

Rusland

Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, sprak op de conferentie in München met Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken. Stoltenberg zei na dat gesprek dat Rusland en de NAVO "verschillende visies" hebben op de situatie in Oekraïne en de instabiliteit in de regio. Volgens de NAVO is die te wijten aan Rusland terwijl Rusland stelt dat juist de NAVO de reden is voor de onrust.