Spaanse prinses Cristina krijgt geen celstraf in corruptiezaak

De Spaanse prinses Christina heeft vrijdag geen celstraf gekregen voor het helpen van haar man bij verduistering en belastingontduiking. Het schandaal rond het Spaanse koninklijk huis speelde tijdens de grote economische crisis in Spanje in 2011.

De Spaanse zus van koning Felipe zou haar man Iñaki Urdangarin, geholpen hebben bij belastingontduiking in verband met zijn werk voor een liefdadigheidsorganisatie. 

Hoewel zij geen celstraf heeft gekregen, moet Cristina wel een schadevergoeding van 265.000 betalen, melden Spaanse media.

Urdangarin werd wel veroordeeld tot een celstraf: hij heeft een straf gekregen van zes jaar en drie maanden. Hij wordt onder meer verdacht van verduistering, vaslheid in geschrifte en witwassen.

Hij zou miljoenen euro's vanuit zijn organisaties weggesluisd hebben, terwijl dit geld bedoeld was voor de organisatie van evenementen. Ook zou hij vanuit zijn bedrijf facturen voor verkeerde bedragen hebben gestuurd voor diensten. 

Overheidsgeld

Het echtpaar behoort tot een groep van zeventien beklaagden die terecht staan wegens fraude met overheidsgeld. Urdangarin, tegen wie 19,5 jaar gevangenisstraf was geëist, heeft volgens de rechtbank in de jaren 2003-2006 als bestuurder geknoeid met miljoenen euro's overheidsgeld die voor een stichting, het Instituto Nóos, waren bedoeld. De stichting organiseerde evenementen en kreeg onder meer geld van de regio Valencia en van de Balearen.

Zijn vrouw Cristina, toen nog met de titel hertogin van Palma de Mallorca, werd beschuldigd door een omstreden burgerlijke partij, het Sindicato Manos Limpios (Syndicaat Schone Handen) en niet door het Openbaar Ministerie.

Cel

Manos Limpios eiste wegens medeplichtigheid acht jaar cel. Dit is in het Spaanse rechtssysteem mogelijk. Spaanse media achtten het al onwaarschijnlijk dat de rechters de visie van de zelf in opspraak geraakte Manos Limpios zouden overnemen. Manos Limpias moet nu de proceskosten van Cristina betalen en lijkt definitief ten onder te gaan.

Het echtpaar verscheen vrijdag niet op de zitting. Aangenomen wordt dat de veroordeelde partijen onmiddellijk hoger beroep aantekenen.

Lees meer over:
Tip de redactie