'Regering VS staakt juridische strijd om opschorten inreisverbod'

De Amerikaanse regering van Donald Trump zal de opschorting van het inreisverbod voor inwoners van zeven islamitische landen niet verder juridisch aanvechten, meldde het Ministerie van Justitie donderdag aan een rechtbank in San Francisco.

Hiermee is een gang naar het Hooggerechtshof zo goed als uitgesloten, meldt The Wall Street Journal.

De beslissing komt nadat Donald Trump donderdag in een persconferentie andermaal zei met een nieuw decreet te komen in plaats van het opgeschorte inreisverbod. De president zei dat hij na het weekeinde met meer informatie komt.

"Het decreet zal afgestemd zijn op wat ik als een slechte beslissing beschouw", zei de president, referend naar de rechters die de invoering van zijn decreet hebben opgeschort.

Het inreisverbod dat Trump invoerde en opgeschort werd gold voor mensen uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië. Zij werden direct nadat Trump het decreet liet ingaan geweerd uit de VS totdat een rechter in Seattle op 3 febuari bepaalde dat het verbod moest worden opgeschort.

Snel

Ook andere rechters bleven erbij dat het decreet moest blijven opgeschort. Volgens critici is het decreet te snel ingevoerd. Trump bevestigde dat, maar verdedigde dat door te zeggen dat het wel snel ingevoerd moest worden, omdat anders mensen met slechte intenties zich op het verbod hadden kunnen instellen.

Tip de redactie