72 doden bij bloedige aanslag op soefi heiligdom Pakistan

Bij een bomaanslag op een heiligdom van het soefisme in Pakistan zijn donderdag ten minste 72 doden gevallen. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat.

Volgens Pakistaanse media blies een man zichzelf op. Voordat hij zich opblies, gooide hij een granaat naar mensen. Bij het heilgdom waren veel mensen bijeen voor een ritueel.

De aanslag was in Sehwan in het zuiden van het land, circa 180 kilometer ten noordoosten van Karachi. Het doelwit was het Lal Shahbaz Qalander-heiligdom van de mystieke en liberale stroming in de islam die het soefisme wordt genoemd.

Islamitische Staat (IS) eiste de aanslag in Sehwan donderdag op. Volgens de Pakistaanse regering heeft de uit Irak stammende IS geen netwerk in het land, maar kunnen andere, waarschijnlijk vanuit Afghanistan aangestuurde terroristen claimen van IS te zijn.

Geweld

De laatste tijd lijdt het land onder een nieuwe golf van terroristisch geweld na twee jaren van relatieve kalmte. Het land telt meer dan 200 miljoen inwoners van wie er naar schatting slechts 8 miljoen geen islamiet zijn. Sinds de jaren zeventig groeit de druk van onverdraagzame soennitische stromingen op andersdenkenden.

Het soefisme is een gruwel voor soennitische extremisten die in Pakistan ook aanslagen plegen op sjiieten en christenen. In november was er nog een aanslag op een bolwerk van soefi's in Baluchistan, het westen van het land, waarbij circa vijftig doden vielen.

Lees meer over:
Tip de redactie