Russische hooligans waarschuwen voor rellen tijdens WK voetbal 2018

Russische hooligans waarschuwen Engelsen die het WK voetbal 2018 in Rusland bijwonen voor een "festival van geweld". Na de rellen tijdens het EK in 2016 in Frankrijk is er meer aandacht gekomen voor het hooliganisme.

Bij gevechten tussen Russische en Engelse supporters voor, na en tijdens de wedstrijd in Marseille raakten tientallen mensen gewond. Ook raakten twee mensen in coma. In de Britse BBC-documentaire Russia's Hooligan Army stellen hooligans dat deze gevechten pas een voorproefje waren. 

"Onze tegenstanders zijn de Engelsen, de voorvaders van het hooliganisme. We wachten op hen. Als je daar bent kun je er op rekenen dat je klappen krijgt", zegt één van de hooligans anoniem in de documentaire. De meeste geïnterviewde hooligans houden hun masker op.

Het zou gaan om een groep goed getrainde vechters, die speciale kampen organiseren en uren oefenen in de sportschool. Ook worden evenementen op afgelegen plekken georganiseerd om gevechten te oefenen. Bij deze gevechten worden ook nieuwe leden gerekruteerd.

Vastbesloten

Volgens Denis, de leider van een hooligangroep uit Oeral, waren ze bij het EK vorig jaar vastbesloten om de Engelsen te kleineren. "Het was alsof tweehonderd professionals vochten met tweeduizend amateurs."

"Er was een tijd dat mensen bij Russen dachten aan wodka, volkse gitaar en bontlaarzen. Dit beeld verdwijnt nu. Ik vind het leuk om te zien dat mensen de Russen nu zien als sterke jongens", aldus Denis.

De UEFA diende een officiële aanklacht in tegen de Russische voetbalbond en nog tijdens het EK sloten het orgaan, veertien Europese landen, Rusland en de Raad van Europa een convenant om het geweld op internationale toernooien tegen te gaan. Daarin werd afgesproken dat politiediensten beter informatie uit gaan wisselen.

Hoewel sommige hooligans beweren dat het Kremlin zelf achter de organisatie zat van de rellen, neemt Moskou extra maatregelen voor het WK in 2018. Zo worden hooligans die op een zwarte lijst staan geweerd en loopt er meer politie op straat.

De documentaire is donderdagavond te zien bij BBC 2.

Lees meer over:
Tip de redactie