Franse aanklager gaat door met onderzoek naar Fillon

De Franse aanklager gaat door met het onderzoek naar de conservatieve presidentskandidaat François Fillon. Fillon ligt al weken onder vuur vanwege beschuldigingen dat hij zijn vrouw betaalde zonder dat zij werkzaamheden voor hem verrichtte.

Volgens de aanklager zijn er verschillende elementen boven tafel gekomen die maken dat er nog geen reden is de zaak te laten rusten. Verdere stappen maakte de aanklager donderdag nog niet bekend.

De positie van Fillon kwam onder druk te staan toen het satirische weekblad Le Canard Enchainé in januari bekendmaakte dat de vrouw van Fillon acht jaar lang fictief voor hem heeft gewerkt toen hij parlementslid was. Hierbij zou ze bijna een miljoen euro hebben opgestreken. Het tijdschrift vond geen bewijs dat Penelope Fillon ook daadwerkelijk werkzaamheden uitvoerde.

Het kostte de 62-jarige Fillon zijn populairiteit, aanvankelijk werd hij gezien als dé kandidaat die het tijdens de tweede ronde van de verkiezingen in mei op moet nemen tegen de rechtse Marine Le Pen met haar Front National. Inmiddels lijkt die strijd eerder plaats te gaan vinden tussen de nieuwkomer Emmanuel Macron en Le Pen.

Race

Fillon liet onlangs weten, ondanks de controverses, door te strijden voor het presidentschap. Hij beklemtoonde niets te verbergen te hebben. Toch krijgt hij ook uit zijn eigen Republikeinse partij stevige kritiek, een aantal prominente leden drong er eerder op aan dat Fillon uit de race zou stappen.

Tip de redactie