Regering Burundi niet bij vredesgesprekken

De regering van Burundi zal donderdag niet aanwezig zijn bij de vredesgesprekken in buurland Tanzania. De oppositie schuift wel aan bij de gesprekken.

De vredesgesprekken moeten een einde maken aan de politieke crisis in het Afrikaanse land.

De regering van Burundi zegde de vredesgesprekken af nadat bekend werd dat ook VN-adviseur Benomar Jamal aan tafel zit, omdat de Verenigde Naties in de ogen van de Burundese regering bevooroordeeld is.

De onrust begon in 2015 nadat president Pierre Nkurunziza zichzelf verkiesbaar stelde voor een derde termijn, terwijl maar twee termijnen zijn toegestaan. Tegenstanders van Nkurunziza stellen dat met deze actie de grondwet wordt ondermijnd. Nkurunziza zegt echter dat hij in zijn eerste termijn was gekozen door het parlement en niet door de bevolking.

Oppositie

Oppositiepartij CNARED is wel aanwezig in Tanzania. Ondanks dat de groep op haar beurt de voormalig president van Tanzania en onderhandelaar Benjamin William Mpaka beschuldigen van voordelen.

Mpaka zei in december nog dat de actie van Nkurunziza om zich voor een derde termijn verkiesbaar te stellen legitiem was en dat de oppositie zich moet richten op de verkiezingen in 2020.

Na de aankondiging van Nkurunziza in 2015 braken er gevechten uit tussen voor- en tegenstanders van de president. Deze onlusten zorgden tot nu toe al voor honderden doden. Ook zijn al ruim 300.000 Burundezen gevlucht, voornamelijk naar buurlanden.

VN

Mensenrechtenorganisaties beschuldigen veiligheidstroepen van Burundi van het gebruiken van buitensporig geweld tegen demonstranten. Burundi weigerde meerdere keren VN-onderzoekers de toegang tot het land.

De VN heeft al langer zorgen bij het oplaaiende geweld in Burundi. De meerderheid van de Burundezen is Hutu, zo'n 15 procent Tutsi. Nkurunziza is een voormalig Hutu-rebellenleider een zeer gelovig.

Burundi is één van de armste Afrikaanse landen.

Lees meer over:
Tip de redactie