Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, overweegt om een voorstel in te dienen om grondtroepen in te gaan zetten in Syrië. Het zou een van de plannen zijn om de strijd tegen Islamitische Staat te versnellen.

Een ingewijde laat aan CNN weten dat het omstreden plan om grondtroepen naar het door een burgeroorlog verscheurde land te sturen uiteindelijk nog moeten worden goedgekeurd door de president.

Trump had Defensie gevraagd om met voorstellen te komen om IS te verslaan. Als Trump het voorstel goedkeurt, dan betekent dat een grote verandering van het militaire beleid van de VS in Syrië.

Momenteel trainen en assisteren kleine teams van speciale eenheden groepen in Syrië die tegen IS vechten. De inzet van Amerikaanse grondtroepen is al jaren een punt van discussie.

Obama zag altijd af van de inzet van grondtroepen vanwege de grote risico's. Mochten Trump en zijn minister van Defensie James Mattis het voorstel goedkeuren, lijkt de nieuwe Amerikaanse regering deze risico's te accepteren.

CNN benadrukt dat het nog om een conceptvoorstel gaat. Defensie komt voor het einde van deze maand met meer voorstellen om de burgeroorlog in Syrië sneller te eindigen.