De Amerikaanse minister van Defensie, James Mattis, heeft woensdag benadrukt dat de leden van de NAVO hun bijdragen aan de organisatie moeten verhogen. Als dat niet gebeurt, dan zal de Verenigde Staten minder gaan bijdragen.

 

Mattis herhaalt hiermee de boodschap van president Donald Trump.

"Ik ben het jullie verplicht om duidelijkheid te geven over de politieke realiteit in de Verenigde Staten en om de redelijke eis van het Amerikaanse volk in concrete termen over te brengen", tekent The Washington Post Mattis op. 

"Amerika zal aan zijn verantwoordelijkheden voldoen, maar als jullie naties willen dat Amerika zijn betrokkenheid niet zal matigen dan zullen jullie je steun moeten tonen voor onze gezamenlijke defensie."

Volgens Mattis zijn sommige NAVO-landen "in ontkenning" over de nieuwe realiteit na 2014, waarin Rusland de Oekraïense Krim inlijfde en IS een "meedogenloos" terreurbewind in het Midden-Oosten vestigde. Aan die bedreigingen moeten de bondgenoten zich aanpassen door de paraatheid van de troepen te verhogen, betoogde de Amerikaan.

Stoltenberg

NAVO-chef Jens Stoltenberg verwelkomde ''alle druk’’ die ertoe leidt dat de NAVO-landen hun afspraken nakomen. Hij wees erop dat alle 28 lidstaten in 2014 beloften hebben gedaan.

Op een NAVO-top van regeringsleiders in mei wordt een ''forse impuls’’ gegeven aan een eerlijkere verdeling van de lasten, kondigde de Noor aan. Mattis en de andere ministers spraken hun ''zeer sterke steun'' uit voor de NAVO, aldus Stoltenberg. ''We begrijpen allemaal dat we samen veiliger en sterker zijn.''

Het lijkt defensieminister Jeanine Hennis een "prachtige ambitie" voor het volgende kabinet om structureel 2,5 miljard euro extra in de defensiebegroting te steken. "Maar dat is wel afhankelijk van de financiële mogelijkheden", zei ze woensdag in Brussel voor aanvang van overleg met haar NAVO-collega’s. "Maar er moet nu zo snel mogelijk fors geld erbij."

Nederland geeft nu minder dan 1,2 procent van het bruto binnenlands product uit aan defensie en dat zou in 2024 naar 2 procent moeten. Een eerste richtpunt is het Europese gemiddelde van ruim 1,4 procent, aldus Hennis, wat neerkomt op jaarlijks ruim 2,5 miljard euro. Voor 2 procent is 6 miljard nodig. "Maar dat is niet in beton gegoten."

Fundamenteel belang

Eerder woensdag zei Mattis dat de NAVO van fundamenteel belang is voor de relatie tussen Europa en de Verenigde Staten.  Mattis zei in Brussel dat de NAVO van "fundamenteel" belang blijft voor de VS en de hele trans-Atlantische gemeenschap. Hij voegde eraan toe dat het redelijk is om lidstaten te vragen evenredig bij te dragen aan de collectieve veiligheid. "Uiteindelijk verdedigen we samen de vrijheid."

De oud-generaal, die eerder voor de militaire alliantie werkte, noemde de NAVO zijn "tweede huis". Hij zei zich op te maken voor een "open conversatie". "Ik ben hier om te luisteren. We zullen opnieuw bewijzen dat de NAVO zich kan aanpassen aan veranderende omstandigheden."