Japan dient protest in tegen nieuwe benaming Koerilen door Rusland

Japan heeft officieel protest aangetekend tegen het besluit van Rusland om vijf onbewoonde eilanden, van de tussen de twee landen omstreden Koerilen eilandengroep, nieuwe namen te geven.

De Koerilen bestaan uit 56 eilanden en zijn al 72 jaar een splijtzwam tussen Japan en Rusland, meldt CNN. Rusland kreeg de eilandengroep officieel in handen na de Tweede Wereldoorlog. Japan vindt dat in ieder geval de vier eilanden direct ten noorden van het land bij Japan horen. Door het dispuut hebben Japan en Rusland nooit officieel de Tweede Wereldoorlog onderling beëindigd.

Het besluit van Rusland komt twee maanden nadat President Vladimir Poetin en premier Shinzo Abe elkaar ontmoetten in Japan tijdens een conferentie over de Koerilen. Japan noemt het Russische besluit van de hernoeming nu "extreem betreurenswaardig".

Vernoeming

Rusland heeft de vijf eilanden vernoemd naar bekende Russen, waaronder een vrouwelijke kapitein en een voormalig gouverneur. Vooral de vernoeming van eilanden naar generaals Kuzma Derevyanko en Alexei Gnechko is voor Japan pijnlijk. Deze twee generaals speelden een grote rol bij de overgave van Japan en de annexatie van de eilandengroep door Rusland. 

Lees meer over:
Tip de redactie