Duitsland verdenkt Turkse imams van spionage

Justitie in Duitsland heeft woensdag bij vier Turkse imams in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts huiszoeking laten doen. De geestelijken worden verdacht van spionage voor Turkije.

De vier zouden informatie over aanhangers van de geestelijke Fethullah Gülen aan het Turkse consulaat-generaal in Keulen hebben verschaft. Volgens Turkije zit Gülen, die in de VS verblijft, achter de couppoging van vorig jaar. De vier imams werken voor Ditib, de overkoepelende Turks-islamitische vereniging in Duitsland.

Duitsland vindt dat de invloed die Turkije uitoefent op de vereniging te groot is. Minister van Justitie Heiko Maas eist van Ditib dat het zich losmaakt van Ankara. "De invloed van de Turkse staat op Ditib is te groot", zei hij woensdag. Ditib heeft contact met zo'n drie miljoen mensen met een Turkse afkomst in Duitsland. 

Invallen

Bij de invallen nam de politie onder andere communicatiemiddelen, documenten en digitale dragers van bestanden in beslag. De politie hield niemand aan. De autoriteiten maakte niet bekend waar de invallen waren. Uit kringen van onderzoekers werd opgetekend dat een moskee in de plaats Fürthen een van de doelen was.

De verdenkingen tegen imams van Ditib leven langer. De vereniging heeft daar zelfs al excuses voor aangeboden. Het Turkse religiepresidium Diyanet zou in een brief medewerkers van het consulaat in Keulen hebben gevraagd hun kennissenkring te gebruiken voor informatie. De brief was niet aan Ditib gericht maar enkele imams zouden toch informatie hebben verzameld.

Turkije

Turkije heeft Duitsland ervan beschuldigd PKK-militanten en leden van de DHKP-C, een extreem linkse groepering in Turkije, een veilige haven te bieden. Duitsland ontkent deze beschuldigingen van Turkije.

Het Openbaar Ministerie in Duitsland gaf aan dat het doel van de huiszoekingen is om bewijs voor de spionageactiviteiten te verzamelen. Ook in Oostenrijk is het OM gestart met een onderzoek naar informanten die informatie over Gülen-aanhangers hebben doorgegeven aan Ankara.

Lees meer over:
Tip de redactie