'Uitzendkrachten moeten asielaanvragen beoordelen in Griekenland'

De Europese Unie heeft uitzendkrachten ingehuurd om asielaanvragen te gaan beoordelen op de Griekse eilanden. Er is een tekort aan mankracht bij de Europese asieldienst Easo ondanks toezeggingen van de EU om asielexperts te leveren.

Easo kampt met een tekort van 79 medewerkers, dat meldt Trouw woensdag. Het extra personeel is meerdere malen toegezegd, maar de afspraken zijn niet nagekomen. Het personeelstekort zorgt voor trage asielprocedures, waardoor asielzoekers nog langer in de opvangkampen zitten. 

De Easo heeft om de nood te ledigen nu 35 tijdelijke werknemers aangenomen voor zes maanden. Zij moeten voornamelijk gesprekken met asielzoekers gaan voeren en hun aanvragen gaan beoordelen. Ze krijgen hiervoor een maand lang een opleiding in Athene. In de vacature wordt gevraagd om mensen met een universitaire mastergraad, bij voorkeur in een juridisch veld. 

Grote aantallen

In totaal bevinden zich ongeveer 13.000 asielzoekers op de Griekse eilanden. Alle asielzoekers hebben recht op een individuele procedure en kunnen tegen de uitkomst ook nog in beroep gaan. De vluchtelingen mogen de Griekse eilanden niet verlaten.

In december hebben de Europese Unie en Griekenland gezamenlijk een actieplan opgesteld dat ervoor moet zorgden dat de achterstanden van de Easo worden weggewerkt. 

Lees meer over:
Tip de redactie