'Campagneteam Trump had contact met Russische inlichtingendienst'

Leden van het campagneteam van Donald Trump hadden een jaar voor de presidentsverkiezingen herhaaldelijk contact met topleden binnen de Russische inlichtingendiensten.

Onderschepte telefoongesprekken en transcripties van telefoongesprekken wijzen hierop, melden vier Amerikaanse functionarissen aan The New York Times.

De bronnen stellen dat de onderschepte communicatie niet beperkt bleef tot leden van de Trump-campagne, ook andere medewerkers van Trump waren hierbij betrokken. Zij zouden niet alleen gesproken hebben met mensen binnen de Russische inlichtingendiensten, maar ook met leden van de Russische regering.

De functionarissen spraken met de Amerikaanse krant op voorwaarde dat zij anoniem zouden blijven, omdat het nog lopende onderzoek als geheim is aangeduid.

Hack Democraten

Amerikaanse inlichtingendiensten onderschepten de communicatie rond dezelfde tijd dat zij bewijs zochten dat Rusland achter de hack van de Democraten zat. Gekeken werd of het campagneteam samenspande met de Russen bij de hack of bij andere manieren om de verkiezingen te beïnvloeden. Bewijs hiervoor zou niet zijn gevonden.

Het contact met de Russen vond plaats in de tijd dat Trump zich tijdens de verkiezingscampagne positief uitliet over de Russische president Vladimir Poetin. Later in de campagne liet Trump zich ontvallen dat hij hoopte dat de Russische inlichtingendiensten e-mails van Hillary Clinton hadden gestolen en deze openbaar zouden maken.

Paul Manafort

Eén van de adviseurs van Trump die met de Russen sprak, is Paul Manafort, die vorig jaar voor enkele maanden Trumps campagnevoorzitter was. Ook had hij als politiek adviseur gewerkt in Rusland en Oekraïne. De functionarissen vertellen de krant niet welke medewerkers nog meer in de telefoongesprekken naar voren zijn gekomen.

Manafort zelf verwerpt de beschuldigingen tegenover The New York Times. "Dit is absurd. Ik heb geen idee waar dit naar verwijst", zei hij. Hij ontkent ooit bewust contact te hebben gehad met Russische inlichtingendiensten of de Russische overheid.

FBI-onderzoek

De onderschepte informatie en transcripties maken volgens de krant deel uit van een groter FBI-onderzoek naar de vermeende banden tussen medewerkers van Trump en de Russische regering en naar de hack bij de Democraten.

Onduidelijk is nog wat er besproken is tijdens de gesprekken, met welke Russische functionarissen is gesproken en hoeveel medewerkers van Trump contact hebben gehad met Rusland. Het is ook nog niet duidelijk of de gesprekken iets te maken hadden met Trump zelf.

Flynn

Dinsdag stapte de Nationale Veiligheidsadviseur van Trump, Michael Flynn, op vanwege onthullingen over zijn gesprekken met de Russische ambassadeur voorafgaand aan zijn aantreden.

Flynn beweerde steeds dat hij niet met de ambassadeur over de door Obama opgelegde sancties tegen Rusland had gesproken, maar kwam daar later op terug.

Lees meer over:
Tip de redactie