De VN-Veiligheidsraad heeft de Noord-Koreaanse lancering van een middellangeafstandsraket op zondag unaniem veroordeeld.

Dat meldt persbureau AFP.

Gesteund door China, de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea, bereikte de Veiligheidsraad maandag overeenstemming over een door de VS opgestelde verklaring waarin de test wordt omschreven als een "ernstige schending van de VN-resoluties".

In de overeenstemming wordt ook gedreigd met "verdere significante maatregelen". De Veiligheidsraad kwam achter gesloten deuren bijeen op verzoek van de VS, Japan en Zuid-Korea. De landen hadden zondag gezamenlijk om een spoedoverleg gevraagd vanwege de raketlancering.

De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley deed tijdens de vergadering een beroep op de raad om "alle beschikbare middelen in te zetten om het Noord-Koreaanse regime duidelijk te maken dat deze lanceringen onaanvaardbaar zijn". "Het is tijd om Noord-Korea niet alleen met onze woorden, maar ook met onze acties verantwoordelijk te houden", zei Haley.

'Succes'

Noord-Korea noemde de raketlancering van zondag een "succes". Het communistische land vuurde de ballistische raket af vanuit het gebied Panghyon, gelegen aan de westelijke grens.

Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie vloog de raket ongeveer 500 kilometer in oostelijke richting, voordat deze in de Japanse Zee stortte. De raket heeft volgens de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst een bereik van 2.000 kilometer, meldt persbureau Yonhap.

Volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA kon de raket geladen worden met een nucleair wapen. Ook meldde KNCA dat bij de lancering rekening is gehouden met de veiligheid van omliggende landen. Kim Jong-un, de leider van het land, zou zelf aanwezig zijn geweest bij de lancering van de 'Pukguksong-2'.

Kernmacht

De Verenigde Naties hadden Noord-Korea eerder al verboden middels een resolutie om ballistische raketten te lanceren.

De resolutie maakt onderdeel uit van meerdere afspraken om te voorkomen dat het geïsoleerde land een kernmacht wordt. Toch weerhield dit de Noord-Koreanen er vorig jaar niet van om twee kernproeven en tal van raketlanceringen uit te voeren.

Raketlancering Noord-Korea veroordeeld door Veiligheidsraad
Raketlancering Noord-Korea veroordeeld door Veiligheidsraad