De politie in Parijs heeft zaterdagavond 37 mensen gearresteerd tijdens protesten die plaatsvonden tegen politiegeweld. Een demonstratie naar aanleiding van de molestatie van een donkere man door vier agenten liep uit de hand.

Zeker tweeduizend mensen gingen zaterdag de straat op. In eerste instantie verliep het protest rustig, maar uiteindelijk begonnen demonstranten toch agenten te bekogelen. Auto’s en prullenbakken gingen in vlammen op, meldt persbureau AFP.

Het is al anderhalve week onrustig in Parijs nadat een 22-jarige man door vier agenten werd belaagd toen hij hen aansprak op het slaan van een verdachte jongere.

De donkere jeugdwerker Theo stelt daarna door de agenten te zijn verkracht met een wapenstok. Na het incident moest hij urenlang worden geopereerd vanwege anale verwondingen.

De vier agenten zelf ontkennen dat zij de man met een wapenstok hebben gepenetreerd. Zij stellen dat zijn broek afzakte en dat zij hem met de stok op de billen hebben geslagen

Ernstige zaak

Een eerste politieonderzoek dat vrijdag werd gepresenteerd, stelde dat er geen sprake is geweest van een verkrachting, al "gaat het wel om een zeer ernstige zaak". Er zou wel anale penetratie met een wapenstok hebben plaatsgevonden, maar het handelen van de agenten zou "geen opzettelijk karakter" hebben gehad.

Het protest leek zaterdag in eerste instantie rustig te verlopen, maar net als eerder deze week kwam het uiteindelijk toch tot ongeregeldheden.

Onrust in Parijs vanwege verdenking politiegeweld
Onrust in Parijs vanwege verdenking politiegeweld

Verkiezingen

De rellen lijken een onderwerp te gaan worden tijdens de Franse verkiezingen die in mei plaatsvinden. De extreem-rechtse kandidaat Marine le Pen doet het erg goed in de peilingen. Ondertussen wordt de conservatieve kandidaat, François Fillon, geteisterd door beschuldigingen over fraude.

De buitenwijken waar de protesten tegen de politie plaatsvinden, waren in 2005 ook wekenlang het decor van rellen die wereldwijd de aandacht trokken. Toen kwam het tot ongeregeldheden omdat jongeren de straat op gingen vanwege de in hun ogen beperkte toekomstperspectieven.