De Zwitserse bevolking heeft zondag in een referendum ingestemd met het versoepelen van de paspoortregels voor kleinkinderen van immigranten, de zogeheten derde generatie. De uitspraak is een nederlaag voor de rechtse partijen.

Volgens omroep SRF stemt naar verwachting zestig procent van de Zwitsers vóór de aanpassing van de regels.

Tegenstanders stellen dat de versoepeling van de paspoortregels de veiligheid van Zwitserland in gevaar kan brengen. Extreemrechtse groeperingen hadden een campagne gevoerd tegen de nieuwe maatregel die was voorgesteld door zowel regering als parlement.

Ongeveer een kwart van de Zwitserse bevolking bestaat uit mensen met een niet-Zwitserse afkomst. De overheid vindt dat de derde generatie immigranten die ooit naar Zwitserland kwamen, zonder problemen een Zwitserse nationaliteit moet kunnen krijgen.

Goed geïntegreerd

Nu is het nog zo dat deze derde generatie een lang controletraject moet doorstaan voordat zij een Zwitsers paspoort krijgen. De nieuwe regels maken dit eenvoudig voor goed geïntegreerde burgers van niet-Zwitserse afkomst die wel in het land zijn geboren.

Zij moeten om een Zwitsers paspoort te krijgen wel in Zwitserland onderwijs hebben genoten, de culturele waarden van het land hebben omarmd, de taal goed machtig zijn en zelf een inkomen hebben.