Bij demonstraties in Bagdad zijn zaterdag zeker vijf mensen om het leven gekomen. Onder de doden zijn twee politieagenten en drie demonstranten, meldt het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken.

De doden vielen toen voorstanders van de Iraakse sjiitische leider Muqtada al-Sadr en veiligheidsdiensten met elkaar botsten, meldt persbureau AP. Al-Sadr wil een herziening van de kiescommissie, die volgens hem corrupt is. Hij riep zijn achterban op om te demonstreren.

De demonstraties liepen uit de hand toen mensen zich verzamelden in de buurt van de Groene Zone, het gebied waar veel overheidsgebouwen en buitenlandse ambassades zijn gevestigd. Daarbij werden ook twee projectielen afgevuurd op de demonstranten. Die zorgden niet voor slachtoffers.

Al-Sadr had juist opgeroepen om samen te komen bij de Groene Zone om "de mensen aan de andere kant van het hek" de protesten te laten horen.

De kiescommissie, waar het protest tegen was gericht, lijkt vooralsnog niet van plan te zijn om zich er iets van aan te trekken. Serbat Mustafa, hoofd van de kiescommissie, beschuldigde zaterdag al-Sadr van het zoeken naar een politieke zondebok.

Demonstraties in Bagdad lopen uit de hand: vijf doden
Demonstraties in Bagdad lopen uit de hand: vijf doden

Traangas

Op beelden is te zien hoe de politie geweld inzet tegen de demonstranten. Al-Sadr beweert dat veiligheidsdiensten buitenproportioneel veel geweld inzetten tegen ongewapende demonstranten. Volgens de politie raakten ook zes agenten gewond. 

De Iraakse premier Haider al-Abadi zegt dat de inzet van politie nodig was om de openbare orde te handhaven, maar zei dat hij een onderzoek instelt naar buitensporig geweld. De premier zei de rechten van demonstranten te respecteren, maar riep op om de wet hierbij wel na te leven.

Al-Abadi staat onder druk vanwege de Iraakse strijd tegen Islamitische Staat en een economische- en veiligheidscrisis in het land. Later dit jaar zijn verkiezingen in Irak.