Aantal doden door politiestaking in Brazilië blijft oplopen

Door de staking van de politie in de Braziliaanse deelstaat Espírito Santo zijn ondertussen al meer dan honderdtwintig doden gevallen. Braziliaanse autoriteiten dreigen nu de stakende politieagenten te gaan vervolgen.

De Braziliaanse federale overheid heeft meer troepen gestuurd om de situatie in de deelstaat onder controle te krijgen. Het is al meer dan een week heel chaotisch in Espírito Santo doordat de politie staakt voor een hoger loon. Ook zouden ze niet betaald zijn. Espírito Santo en andere deelstaten hebben te maken met budgettaire problemen. 

Door de politiestaking is er een machtsvacuüm ontstaan. Er wordt in de Braziliaanse deelstaat melding gemaakt van overvallen, aanvallen en plundering. Ook is het geweld tussen rivaliserende drugsbendes geëscaleerd. Het aantal doden tot nu toe ligt al zes maal hoger dan het totaal aantal moorden dat in 2016 werd gepleegd in de deelstaat.

Temer

De Braziliaanse president Temer heeft gezegd nog honderden soldaten en federale politieagenten naar het gebied te sturen. In totaal wil de president in het weekend zo'n drieduizend troepen in het gebied hebben om de orde te herstellen. 

De regering heeft laten weten tegen ten minste zevenhonderd politieagenten aanklachten van rebellie voor te bereiden. 

Alle openbare voorzieningen, zoals scholen en het openbaar vervoer, zijn gesloten in Espírito Santo.

Lees meer over:
Tip de redactie