IJzel en lawinegevaar hebben de Canadese stad Vancouver afgesloten van de rest van het land. Plaatselijke media meldden vrijdag dat alle wegen van de westkust naar de bergen van de provincie British Columbia onbruikbaar zijn geworden.

Bij de afgesloten Coquihalla-bergpas, ten noordoosten van Vancouver, zijn honderden auto's gestrand. Van deze snelweg wordt gehoopt dat hij vrijdagochtend (lokale tijd) weer open kan. Voor de andere drie grote snelwegen bij Vancouver is nog geen verwachte heropening bekend, meldt CBC.

Vancouver afgesloten van buitenwereld door ijzel en lawinegevaar
Vancouver afgesloten van buitenwereld door ijzel en lawinegevaar

Bergpas

Volgens een in de Coquihalla-bergpas gestrande reiziger, Jesse Whiller, is "de weg letterlijk een ijsplakkaat. Uit de auto stappen en op de weg lopen is erg gevaarlijk". Whiller vertelt aan CBC dat de weg helemaal vaststaat en mensen hun auto hebben uitgezet. "Het lijkt erop dat mensen zich aan het voorbereiden zijn om hier te blijven slapen", aldus Whiller. 

Highway 1

De hoofdweg die van oost naar west door het land gaat, de Trans Canada Highway 1, is donderdag wegens lawinegevaar ruim tweehonderd kilometer ten noordoosten van Vancouver gesloten.

De havenstad Vancouver, met voorsteden de derde stad van Canada, telt circa 2,5 miljoen inwoners. Er zijn geen problemen op de weg naar de Verenigde Staten.