De vermeende verkrachting van een man door de politie, in de Parijse voorstad Aulnay-sous-Bois, ging 'per ongeluk'. Dat stellen de onderzoekers van de zaak. Het geweldsincident zorgde voor grote onrust.

De 22-jarige jeugdwerker Théo, van wie alleen de voornaam bekend werd gemaakt, zou op 2 februari door vier agenten fysiek en seksueel zijn mishandeld. "Het is een zeer ernstige zaak, maar het is geen verkrachting", volgens de onderzoekers van de Franse landelijke politie.

Het incident zorgde voor veel onrust en rellen in Aulnay-sous-Bois. Onder andere zouden er tien politieauto's in brand gestoken zijn en raakte er een buschauffeur gewond toen zijn voertuig werd belaagd met een brandbom. Onder andere de Franse president Hollande, de burgemeester van Aulnay-sous-Bois en het slachtoffer zelf riepen de protesterende jongeren op kalm te blijven. 

'Per ongeluk'

De 22-jarige jeugdwerker zou de agenten hebben aangesproken toen ze een andere jongere in het gezicht sloegen. Vervolgens werd hij met grof geweld aangehouden verklaart Théo. De man liep onder andere anale verwondingen en verwondingen in zijn gezicht op en moest in het ziekenhuis behandeld worden voor inwendig letsel.

Volgens de agenten die de aanhouding uitvoerden "zakte de broek van de verdachte vanzelf af". De onderzoekers van de politie hebben na onderzoek vastgesteld dat het om een "zeer ernstig incident" gaat en de man anaal gepenetreerd werd. Toch is er volgens hen geen sprake van verkrachting vanwege "het niet opzettelijke karakter van het handelen van de agenten".
 

Onrust in Parijs vanwege verdenking politiegeweld
Onrust in Parijs vanwege verdenking politiegeweld

Verkiezingen

De rellen lijken een onderwerp te gaan worden tijdens de Franse verkiezingen die in mei plaatsvinden. De extreem-rechtse kandidaat Marine le Pen doet het erg goed in de peilingen. Ondertussen wordt de conservatieve kandidaat, François Fillon, geteisterd door beschuldigingen over fraude.

In 2005 was het ook al erg onrustig in Aulnay-sous-Bois. Toen braken er rellen uit omdat de jongeren vonden dat ze te beperkte toekomstperspectieven hadden.